VVD over ouderen
Iedereen kan last hebben van psychische problemen, ook ouderen. Het hebben van een ziekte, beperking of simpelweg het ouder worden kan altijd psychische klachten met zich meebrengen. Het is aan professionals om op een juiste manier invulling te geven aan kwaliteitsstandaarden. Daarnaast hebben verpleeghuizen een verantwoordelijkheid om het taboe of de stigmatisering van psychische klachten te doorbreken en ook daar deze problemen bespreekbaar te maken. Daarnaast willen we prioriteit maken van het realiseren van woonvormen waar ouderen naast goede ondersteuning, elkáár hebben, hierdoor voelen ouderen zich minder eenzaam, veiliger, geborgen en kunnen ook elkaar met raad en daad ondersteunen.
CDA over ouderen
Goede zorg voor ouderen is belangrijk en daarom wil het CDA investeren in de ouderenzorg. Bij zorg voor elkaar spelen ouderen een onmisbare rol. Ze springen bij als oppas voor de kleinkinderen, als vrijwilliger in de kerk of als mantelzorger voor hun partner. De gemeenschap zijn wij immers allemaal. De gelegenheid om voor anderen te kunnen zorgen in de wetenschap dat er voor jou gezorgd wordt als dat nodig is, is voor ons allemaal veel belangrijker dan we denken. Maar voor ouderen versterkt die wederkerigheid het gevoel dat ze betrokken blijven en gewaardeerd worden. Eenzaamheid blijft een serieus risico voor jongeren en voor ouderen die om zich heen steeds meer mensen zien wegvallen.
D66 over ouderen
De ouderenzorg staat onder druk, omdat de vraag naar zorg toeneemt en er een toenemend personeelstekort is. D66 ziet dat er moet worden ingegrepen om ouderenzorg toegankelijk en van goede kwaliteit te houden voor iedereen. Dat kunnen we aan als we ouderen in staat stellen langer thuis te wonen, bijvoorbeeld door te investeren in woon-/zorgcombinaties zoals seniorenhofjes.
Daarnaast wil D66 investeren in innovatie in de ouderenzorg. Bijvoorbeeld door het slim gebruiken van sensors en netwerkzorg, zoals ParkinsonNET. We moeten ouderen natuurlijk waar nodig helpen met hun digitale vaardigheden, maar de digitale zorg moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Als ouderen het willen, moet er bijvoorbeeld een “recht op digitale zorg” zijn volgens D66.
Ook heeft D66 een initiatiefnota ingediend om de (ouderen)zorg inclusiever te maken. Vaak ervaren bijvoorbeeld ouderen met een migratieachtergrond obstakels in het zorglandschap. Passende zorg is wat D66 betreft ook inclusieve zorg.
GroenLinks/PvdA over ouderen
De ouderenzorg piept en kraakt en de problemen dreigen groter te worden in plaats van kleiner. Veel ouderen en hun naasten raken verdwaald in het zorgstelsel of staan lang op een wachtlijst voor het verpleeghuis. Een groeiende tweedeling tussen welgestelde ouderen en ouderen met een kleine portemonnee is het gevolg. Daarom bouwen we extra verpleeghuisplekken. En pakken we de complexiteit van de ouderenzorg aan, die wordt veroorzaakt door een grote wettelijke versnippering en doorgeschoten marktwerking. Voor ouderen die lange tijd ziek zijn, brengen we alle langdurige ouderenzorg – of het nu gaat om verzorging, (wijk-)verpleging, dagbesteding of huishoudelijke hulp – onder in de Wet langdurige zorg. De zorgkantoren krijgen de taak om samen met de zorgaanbieders in de regio de langdurige zorg in samenhang te organiseren en om de zorg te bekostigen op basis van het aantal hulpbehoevende ouderen in de regio. De wijkverpleegkundige krijgt een belangrijke rol in de vaststelling van de benodigde zorg en ondersteuning in de thuissituatie.
SP over ouderen
Ouderen verdienen goede zorg. Daar hoort wat de SP betreft bij dat ouderen oud moeten kunnen worden in hun eigen buurt. Voor ouderen voor wie het thuis wonen niet meer gaat, die kampen met eenzaamheid of gevoelens van onveiligheid, stelt de SP het Zorgbuurthuis voor en recent is er één daadwerkelijk in Oss geopend. Het Zorgbuurthuis is daarbij toegankelijk voor ouderen met een kleine portemonnee. Dit is een kleinschalige zorgvoorziening dat zoveel mogelijk overeenkomt met een gewoon woonhuis. De partner, ook al heeft de één zorg nodig en de ander niet, is hier ook welkom. Zorg is hierbij nadrukkelijk ook aandacht voor welzijn en kwaliteit van leven. Voor de mens is het van groot belang dat er een sociaal leven en sociaal netwerk is. Met het ouder worden wordt juist het sociaal netwerk namelijk vaak onzekerder. Optrekken met tijdgenoten, die gelijke herinneringen delen, kan in deze periode van het leven helpen. Daarom is het Zorgbuurthuis georganiseerd op de schaal van de buurt, want daar waar we wonen hebben we een sociaal netwerk, onze buren zijn bekend en onze buurtgemeenschap is vertrouwd. Daarnaast zijn daar de mensen die mantelzorg verlenen, de vrijwilligers die zich willen inzetten voor hun eigen buurt en de buren en de bekende gezichten. In je eigen buurt is het veel gemakkelijker om vrijwilligerswerk te doen. Geen anonimiteit of grootschaligheid, maar als onderdeel van een betrokken gemeenschap.
Bij het Zorgbuurthuis wordt de buurt dus zoveel mogelijk betrokken. Naast buurtgenoten die zich door de nabijheid gemakkelijker kunnen inzetten als vrijwilliger, zorgt een inloopfunctie ervoor dat ouderen die nog thuis wonen onderdeel worden en blijven van deze gemeenschap. Vast personeel en dus vaste gezichten maakt dat de zorg persoonlijk, vertrouwd en goed is. Zij kennen de mensen die er wonen, kennen hun achtergronden, hun familie en kennissen. Zij weten wat er nodig is en waar mensen behoefte aan hebben. Persoonlijke zorg kunnen geven geeft voldoening. En hoe leuker het werk voor de zorgverleners is, des te groter de kans dat we straks genoeg mensen hebben die liefdevol en zorgvuldig willen verzorgen.
Partij voor de Dieren over ouderen
Ouderen kunnen kiezen tussen kwalitatieve en voldoende zorg thuis of een plek in een verpleeghuis. Er is voldoende wijkverpleging beschikbaar. De lange wachtlijsten voor verpleeghuizen worden teruggedrongen door meer en kleinschaligere verpleeghuizen te bouwen en te investeren in zorgmedewerkers.
Er komen voldoende faciliteiten voor dagbesteding voor thuiswonende ouderen. Zorg blijft regionaal toegankelijk en lokale zorgaanbieders blijven overeind. Gemeenten krijgen genoeg middelen om goede zorg aan te bieden die ook alleen dáárvoor aangewend worden. De kosten, uitvoering en kwaliteit van de zorg zijn in elke gemeente gelijk. Dit geldt ook voor de aanpassingen die nodig zijn om een huis geschikt te maken i.v.m. ouderendom of ziekte van de bewoner. Ook identiteitsgebonden zorgcentra worden ondersteund, zoals met LHBTIQA+-ouderen en ouderen met verschillende culturele achtergronden.
Door de afbouw van klinische bedden in de GGZ, ook voor de doelgroep gerontopsychiatrie, wordt er sneller naar opvang in de ouderenzorg gekeken. Alleen is die ontwikkeling gaande zonder een coherent beleid. Dit bemoeilijkt de ontwikkeling van gerontopsychiatrie binnen de ouderenzorg. Kleinschalige woonvormen voor doelgroepen zoals gerontopsychiatrie zijn nodig. Dit vraagt een samenwerking tussen de verpleeghuissector en de GGZ. En voor ouderen die nog thuis wonen en chronische psychiatrische problemen hebben in combinatie met complexe lichamelijke problematiek, is de samenwerking tussen de huisarts, ouderenarts geneeskunde en sociaalpsychiatrisch verpleegkundige ook erg belangrijk.
Nieuwe vormen van wonen en huisvesting worden gestimuleerd. Lege bedrijfspanden worden herontwikkeld en krijgen een andere functie, zoals wonen. Op voormalige boerderijen kan worden geëxperimenteerd met woongemeenschappen, waarbij jong en oud samenleven en elkaar kunnen ondersteunen. Ook worden meergeneratiewoningen, zoals kangoeroewoningen en mantelzorgwoningen, fiscaal gestimuleerd en er komt meer ruimte om dergelijke woon- en samenlevingsvormen te ontwikkelen.
Volt over ouderen
De zorgsector kampt op dit moment met veel problematiek. Volt wil ervoor zorgen dat er kwalitatieve zorg is voor ouderen. 46% van de mensen die werken in de zorgsector voor ouderen, komt elke maand geld tekort. Daarom wil Volt de lonen in de zorg laten aansluiten op de lonen in de rest van de publieke sector. De lonen in de zorg liggen 6 tot 9 procent lager dan vergelijkbare functies in de markt. Met deze maatregel willen we zorgen dat er genoeg verzorgers zijn in de ouderenzorg, en dat deze plezier hebben aan hun werk. Verder willen we dat ouderen nog volledig in onze samenleving kunnen meedoen. Zo wil Volt zwemlessen stimuleren en zorgen dat deze toegankelijker worden voor ouderen. Verder wil Volt dat ouderen die niet meer thuis kunnen wonen en geen zicht meer hebben op terugkeer naar hun eigen huis, huur gaan betalen naar draagkracht, en dat het landelijke abonnementstarief afgeschaft wordt en maken ons hard voor herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle maatschappelijke ondersteuning (met uitzondering van rolstoelen). Volt wil met deze maatregelen dat alle ouderen gelijkwaardig oud worden. In het geval van psychiatrische problemen wil Volt dit aanpakken door voldoende in de ggz te investeren, zodat iedereen, jong en oud, die psychiatrische hulp nodig heeft het kan krijgen.
ChristenUnie over ouderen
We moeten ouderen letterlijk en figuurlijk een waardige plek geven in onze samenleving. Letterlijk door voldoende woningen te realiseren, figuurlijk door als samenleving meer ruimte en mogelijkheden te bieden aan steeds meer zelfstandig wonende ouderen. Ook voor dementerende ouderen, die we tegenkomen in winkels en op straat, moet er oog en oor zijn. We investeren in dementievriendelijke gemeenten zodat mensen zo lang mogelijk kunnen meedoen aan het openbare leven. We hebben daar allemaal een rol in. Gemeenten, huisartsen, wijkverpleging, geriatrische deskundigen en verpleeghuizen maken voor elke wijk één plan over de organisatie van ouderenzorg. Er zullen ook meer verpleeghuisplekken moeten komen om een goede woonplek te bieden aan de meest kwetsbare ouderen.