Ervaringsdeskundigheid

VVD over ervaringsdeskundigheid

De VVD vindt de rol van ervaringsdeskundigen in de ggz belangrijk. De inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz geeft vele voordelen, waaronder het geven van perspectief van herstel, destigmatisering, laagdrempeligere zorg, empathie en erkenning. Ze geven een krachtig signaal dat je van een psychische aandoening kan herstellen. Een ervaringsdeskundige wordt wat de VVD betreft dan ook ingezet tijdens de zorgverlening als dit een meerwaarde heeft volgens de professional.

CDA over ervaringsdeskundigheid

Het integraal zorgakkoord stelt ook dat ervaringsdeskundigheid maar ook lotgenotencontact belangrijk is en beschikbaar dient te zijn naast professionele hulp. Het CDA is groot voorstander van maatjes- en buddyprojecten.

D66 over ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundigen spelen volgens D66 een zeer belangrijke rol in de begeleiding van mensen met psychische uitdagingen. D66 wilt dat het standaardbeleid wordt dat beleid over de doelgroep in afstemming en overleg met ervaringsdeskundigen en (vertegenwoordigers van) de doelgroep wordt gemaakt. Dit geldt ook voor de jeugdzorg. D66 heeft een motie ingediend om jongeren en ervaringsdeskundigen te betrekken bij het doorontwikkelen van de Hervormingsagenda Jeugd.

GroenLinks/PvdA over ervaringsdeskundigheid

De zorg moet weer worden teruggeven aan diegenen die het daadwerkelijke werk verrichten en aan ervaringsdeskundigen. Dat kan door zorgprofessionals het vertrouwen te geven dat zij goede afwegingen maken, door inspraak op beleidsniveau te faciliteren voor patiënten en ervaringsdeskundigen beter in te zetten voor zorgtaken. Tevens moet ervaringskennis onderdeel worden van de opleiding van zorgprofessionals.

Aan beleid, regelgeving én uitvoering wordt altijd gewerkt met input van ervaringsdeskundigen en zorgvragers. Dit wordt een vereiste en er worden middelen, ook in de uitvoering, voor beschikbaar gesteld. In alle lagen van de zorg – van de jeugdzorg tot de verslavingszorg – komen onafhankelijke patiëntenverenigingen die worden betrokken bij het beleid en die inspraak en zeggenschap krijgen. Patiënten(organisaties) die inbreng leveren bij de verbetering van zorg, deelnemen aan verbetertrajecten voor organisatie- of overheidsbeleid en meedoen aan onderzoek, moeten kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming in de vorm van vacatiegeld of middelen om de achterban te raadplegen.

We willen de autonomie van zorgprofessionals verbeteren door hen het recht te geven om mee te beslissen. We zorgen dat de professionals die het werk binnen onze publieke voorzieningen daadwerkelijk verrichten hier ook meer zeggenschap over krijgen. In de zorg, het onderwijs en bij de politie voeren we een consultatieplicht in: bestuurders mogen geen besluiten meer nemen die de beroepsuitoefening van professionals binnen hun organisatie raken zonder hen hierover te consulteren. Als ze deze plicht niet nakomen, kan het besluit worden teruggedraaid. Medezeggenschaps- en ondernemingsraden worden beter ondersteund en krijgen instemmingsrecht over de hoofdlijnen van de begroting.

SP over ervaringsdeskundigheid

Ervaringsdeskundigen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de zorg en ondersteuning tijdens een ggz-behandeling. Door de inzet van ervaringsdeskundigen zal er meer tijd en aandacht zijn voor de persoon en is er meer ruimte voor maatwerk. Overigens geldt voor de SP dat dergelijke zorg en/of ondersteuning door niet-opgeleide mensen niet de zorg en ondersteuning van BIG-geregistreerde ggz-professionals geheel kan vervangen, maar wel een interessante en relevante aanvulling kan zijn. Om dergelijke zorg mogelijk te maken en te stimuleren is het van belang dat hiervoor voldoende financiële regelingen beschikbaar zijn. De SP zal de ontwikkelingen op dit gebied nauw volgen en waar nodig hier op acteren

Partij voor de Dieren over ervaringsdeskundigheid

Zoals de naam al aangeeft heeft niemand zoveel inzicht in de ervaringen en behoeften van mensen die (complexe) zorg genieten als anderen die hetzelfde meemaken of al eens meegemaakt hebben. Het is niet meer dan logisch om ervaringsdeskundigen de tijd en ruimte te geven om mee te praten, te evalueren en te beslissen over beleid dat mensen zoals zijzelf direct aangaat. Dit leidt niet alleen tot beter beleid, maar draagt ook bij aan een vorm van politiek waarin burgers worden gerespecteerd, vertrouwd en serieus worden genomen. We gaan in bredere zin vertegenwoordigers van (kwetsbare) groepen betrekken bij het maken van beleid dat hen direct aangaat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor migranten, jongeren en LHBTIQA+-mensen, en intersectionele kwesties waar meerdere van dergelijke identiteiten elkaar raken.

Volt over ervaringsdeskundigheid

Volt gelooft dat men voor goed beleid ervaringsdeskundigen moet betrekken. Daarom wil Volt dat voor het vormen en controleren van behandelingen en beleid bij elk probleem ervaringsdeskundigen worden betrokken.

ChristenUnie over ervaringsdeskundigheid

De ChristenUnie staat voor een inclusieve samenleving waar ieder mee kan doen en samenleeft. Wij pleiten voor een breed maatschappelijk gesprek over geestelijke gezondheidszorg en psychische problematiek. Het (verder) medicaliseren van menselijke moeilijkheden is lang niet altijd de juiste weg. We hebben ook meer betrokkenheid bij elkaar en weerbaarheid bij tegenslag nodig. Het versterken van sociale verbanden, zelfhulpmodules, inzet op preventie en inzet van wijkteams, kunnen helpen om mensen en hun omgeving weerbaarder te maken tegen een psychische disbalans die zich voor kan doen. We zetten de mens centraal en niet de aandoening.

Scroll naar boven